| |

De thuiskok die voor haar en zijn plezier slanke en gezonde gerechten maakt

Een goed in elkaar vers gekookte maaltijd bereiden met kook technieken waar je naar hartelust kunt koken om de heerlijkste recepten te maken is ontzettend leuk om te doen. Vooral wanneer je binnen de familie bekend staat als de familie thuiskok die de heerlijkste gerechten maakt voor familie etentjes. Familieleden kunnen bij jou terecht met kook en bak vragen buiten beschouwing gelaten het ene familielid die jouw heerlijke maaltijd met enige jaloezie bekijkt hoe voortreffelijk het smaakt en eruit ziet. Het liefst verwijst je deze persoon alinea directa naar een kookcursus maar dan is toon alweer gezet van het etentje. “Weg gezellig familiediner” enige herkenbare stilte is te voelen aan tafel waar je hier en daar het bestek hoort klinken om het gesprek weer moeizaam op een gezelligsheids niveau op gang te brengen.
Om terug te komen op het onderwerp waar het overgaat is door bovenstaande sfeer enige duidelijkheid te geven aan emotie als voorbeeld zonder verder dieper in te gaan op het onderwerp emotie eten.

Emotie en eten – ach een klein stukje chocolade daar wordt je niet dik van

Wanneer het bij een klein stukje chocolade blijft is het geen probleem toch wordt vaak vergeten dat emotie en eten een verband heeft met elkaar. Wanneer je mentaal niet goed voelt ben je eerder geneigd een zak chips of een lekkere reep chocolade te eten. Je krijgt trek en denkt ik neem een beetje chips of een lekker stukje chocolade vervolgens in no time kan het gebeuren dat je een halve zak chips of de gehele reep chocolade op hebt gegeten. Vaak wordt vergeten dat emotie en eten een verband met elkaar heeft en je eerder geneigd bent meer calorieën tot je te nemen dan nodig is.

Een gemakkelijke keuze is om te denken morgen ga ik er goed tegenaan en ga ik sporten maar stel dat je morgen hetzelfde voelt als vandaag en je daar geen behoefte aan hebt.
Een gemakkelijkere keuze om in plaatst van de chips of de chocolade een volkoren boterham te nemen met hartig beleg. Beleg wat niet vet is daar bereik je meer mee dan dat je teveel suikers of vetten en uiteindelijk calorieën tot je neemt door het eten van (te) foute voeding. Het voordeel van het eten van een boterham is dat het je trek stilt wanneer je overgaat op het eten van chips en zoetigheid zal de drang naar meer groter worden.

Let op je proef momenten als thuiskok en je portiegrootte wanneer je wilt afvallen

Koken is handig wanneer je dit kunt en leuk vindt om te doen als het een hobby van je is of dat je wilt leren koken. Vaak ben je eerder geneigd om meermaals te proeven of het op smaak is of te brengen door ingrediënten aan toe te voegen.
Koken en afslanken is voor de één moeilijker dan de ander, je moet proberen om je proef momenten onder controle te houden en dat je niet een grotere portie tot je neemt wanneer je opschept of dat je voor de 2e keer opschept hoe lekker je gerecht ook mag smaken met als gevolg dat je meer calorieën tot je neemt.
Het is een insluiper waar je rekening mee moet houden vooral wanneer je dagelijkse calorieën behoefte lager is dan wat je tot je neemt door werkzaamheden of door overdadig eetgedrag. In het begin voel je dat de kleding gaat knellen een tijdje later draag je een grotere confectiemaat en na een jaar zie je tot je schrik dat de weegschaal meer aangeeft dan je wilt zien. Om je eetgedrag aan te passen kun je proberen wanneer je opschept jezelf houdt aan de portie die je nodig hebt. Je kunt een vernieuwde inpuls aan je gerechten geven om gezonder te gaan koken.
Een caloriearme maaltijd kan net zo goed smakelijk en voedzaam zijn het is de gewenning waar het omdraait. Je smaak moet nu eenmaal wennen aan hetgeen waar de maaltijd uit bestaat. Stamppot met meerdere groenten, mager vlees en jus smaakt net zo lekker als dat je voorheen de calorierijke stamppot gewend was. Het heeft eventjes de tijd nodig dat je daar aan went.

Hoe maak je als thuiskok een gezonde hollandse caloriearme maaltijd

Tomaten zijn prima versnaperingen
voor tussendoor als in de maaltijd.

Een gezonde maaltijd bestaat het liefst uit verse of diepvries groente, peulvruchten als bruine-, witte bonen, erwten, kapucijners, linzen, aardappelen of volkoren rijst-, macaroni, couscous, vlees, kip, vis, ei, vleesvervanger. De maaltijd bereiden met een vloeibare bereidingsvet, het gerecht eventueel afmaken met een magere of halfvolle saus.
Een maaltijd die niet bomvol vetten of suiker zit hoeft per se niet minder lekker te zijn. Een volwaardige maaltijd die meer groente bevat voldoende aardappelen, macaroni, rijst of couscous gelet op magere vleesproducten, vis of vleesvervanger kan heerlijk smaken. Wanneer je wegwijs wilt in het koken zijn er op internet tal van slanke gezonde kook recepten te vinden om een heerlijke maaltijd te maken.

Wanneer je als thuiskok wilt afslanken is het een leuke uitdaging om verschillende caloriearme gerechten te maken. Wees creatief in het bedenken hoe je een overheerlijke caloriearme gerecht kunt maken. Door seizoensgroenten met elkaar te mixen en het toevoegen van vlees-, kip-, of visproducten kun je een heerlijke stamppot of avondmaaltijd maken. Op kookblogs en instagram zijn tal van caloriearme menu voorbeelden te vinden die gezond zijn.

Seisoensgroenten oktober

Per seizoen kun je bepalen welke seizoensgroenten verkrijgbaar zijn om deze te verwerken in een maaltijd en welke vlees-, visproducten, prima hierbij aansluiten die voor jouw maaltijd ideaal zijn om er een heerlijk gerecht van te maken.
Seizoensgebonden groenten zijn nu eenmaal goedkoper dan wanneer je groenten koopt die buiten de seizoensgebonden tijd verkrijgbaar zijn.

Seizoensgroenten oktober zijn onder meer:
Andijvie
Bieten
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinese Kool
Knolselderij
Koolraap
Prei
Rode-, savooie-, witte kool
Spruiten
Tomaten
Ui
Winterpeen

Stamppot de smaakvolle calorieën teller

Wanneer je een stamppot liefhebber bent die graag een stamppot maakt met zoveel mogelijk aardappelen en het liefst dit geheel pureert met vette jus en volle melk. Vervolgens als kers op de taart het gerecht serveert met worst, saucijsjes, spek of met een heerlijke vette val gehakt. Zoals je weet kun je ervan uitgaan dat je lichaamsgewicht er niet minder van wordt maar eerder dat je eerder in gewicht zal toe nemen. Om dit te vermijden probeer het aantal aardappelen te verminderen en de groente in de stamppot te vermeerderen en je kiest voor een mager vleesproduct. De stamppot gaat minder calorieën bevatten en is toch voedzaam als stamppot. Je kunt zelfst meerdere groenten toevoegen om de stamppot gezond en voedzaam te maken.

Een stamppot gerecht bestaat vaak uit teveel aardappelen, vette vleesproducten en jus waar nix mee is, wanneer je daar een liefhebber van bent en je levensstijl en het voedingspatroon wat je hanteert verder prima vindt.
Wanneer je jouw voedingspatroon wilt aanpassen is het handig om bewust bezig te zijn om een gezondere maaltijd te bereiden en te koken. Een te calorierijke maaltijd is waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten wanneer je jouw lichaamsgewicht wilt verminderen en vervolgens met fronzende wenkbrauwen je calorieën toevoegt aan je registratie kcal app en bedenkt dat het limiet van je dag calorieën is overschreden.

Vergelijkbare berichten