Wat is de echte oorzaak van scheerirritatie?

Of we het nu iedere dag doen, of liever eens per week: scheren heeft een grote impact op ons uiterlijk. Een scherp mes, dat strak over de kaaklijn getrokken wordt schraapt de toplaag van de huid af en kan de huid makkelijk beschadigen, met scheerirritatie tot gevolg.
Er zijn talloze claims en berichten over scheermesjes, gels en crèmes die uitkomst zouden bieden, maar hoe zit het nu echt?

Om te beginnen, moeten we kort onderscheid maken tussen de verschillende soorten scheerirritatie. We behandelen hier de vier meest voorkomende soorten en geven bij elke soort aan hoe je er het makkelijkst vanaf komt.

 

De 4 soorten op een rij

  • Roodheid met een branderig gevoel
  • Jeuk na het scheren
  • Rode bultjes na het scheren
  • Ingegroeide baardhaartjes

Roodheid met een branderig gevoel

klacht:
Een veel voorkomende vorm van irritatie na het scheren. Na het scheren raakt je huid ontstoken, wordt rood en geïrriteerd. Het gevoel kun je beschrijven als branderig, een beetje vergelijkbaar met de branderigheid die de zon kan veroorzaken als je er te lang in zit.

Hoe op te lossen:

Blijf scherp
Zorg ervoor dat je scheermesje scherp is. Je hoeft niet per se een scheermes met 5 mesjes te gebruiken. Een scherp mes is veel belangrijker. Je mesje op tijd vervangen is heel belangrijk.

Scheer soepel
Gebruik liever een goede scheer crème in plaats van een scheergel of scheerschuim. Zoek naar een crème die veel glycerine en cocos bevat en die vrij is van alcohol, zoals Barc’s Cutting Up. Vermijd producten met menthol, omdat menthol de huid licht verdooft waardoor je het niet voelt als je mesje je huid aan het omploegen is. Als je een zeer gevoelige huid hebt, kan een pre-shave extra uitkomst bieden.

Hou het luchtig
Scheer in de richting van de haargroei om de kans op irritatie te verkleinen en zorg ervoor dat je niet te hard op je mesje duwt. Probeer ieder stukje huid maar een keer te scheren omdat iedere beweging een stukje van de huid af schraapt.

Verzacht
Hydrateer de huid na het scheren met een verzorgende aftershave balsem, vrij van alcohol en rijk aan glycerine. Zo wordt je huid verzacht en kan hij sneller herstellen.

Jeuk na het scheren
Klacht:
Spreekt redelijk voor zich. We moeten hier aan toevoegen dat je huid vaak ook strak aanvoelt en er vaal/dof/suf uit kan zien.

Hoe op te lossen:
Jeuk na het scheren (zonder de aanwezigheid van bultjes) komt doordat je huid te veel uitgedroogd is. Waarschijnlijk door de scheergel of scheerschuim die je gebruikt. Kies een scheerproduct dat meer voeding geeft om deze jeuk te voorkomen,
Let er ook op dat je met een schoon mesje scheert. Spoel je mesje goed uit met koud water na iedere scheerbeurt en vervang hem op tijd.

Rode bultjes na het scheren
Klacht:
Kleine rode bultjes of puntjes, net anders dan puistjes. Ze jeuken en zien er onaantrekkelijk uit. Dit zijn ingegroeide baardhaartjes in een vroeg stadium.

Hoe op te lossen:
Zie de omschrijving bij ingegroeide baardhaartjes.

Ingegroeide baardhaartjes
Klacht:
De kleine rode bultjes die ontstaan na het scheren, vaak in de hals. Een veelvoorkomende irritatie na het scheren die veel mannen tot last is. Naast dat ze pijn kunnen doen, komen ingegroeide baardhaartjes vaak in grote aantallen tegelijk. Ze lijken onschuldig, maar als je hele nek onder de rode bultjes zit vallen ze erg op, en dat stoort.

Hoe op te lossen:
Gelukkig is de oplossing simpel, en kan iedere man van dit probleem af komen. Het merk Barc heeft een aantal goede posts geschreven die de antwoorden op al je vragen over ingegroeide baardhaartjes geven. Als je er last van hebt, zijn ze zeker de moeite waard om door te lezen.

 Gastredacteur: Tjeerd Schravendeel

Vergelijkbare berichten